Meintje de Roest

Meintje haar instrument, de altviool, is het instrument dat melodie en bas samenbrengt. Als aanvoerder altviool heeft ze als taak de klanken van alle altviolisten tot één geheel te smeden. De opleiding tot sociologe leerde haar te zoeken naar verbanden in de samenleving. En in de workshops die zij geeft met haar trio laat ze met behulp van muziek zien hoe je met verschillende personen tot één geheel kan komen. 


Meintje combineerde de studie Sociologie aan de Rijksuniversiteit Groningen met een studie altviool aan het Prins Claus Conservatorium Groningen en aan het Conservatorium van Amsterdam. Door haar brede scholing is Meintje een musicus met een open blik naar de samenleving. Sinds haar afstuderen is zij actief als altviolist zowel in de kamermuziek als bij verschillende orkesten. Een vaste aanstelling heeft Meintje als aanvoerder altviool bij Het Gelders Orkest. Met het Cascata Strijktrio verzorgt zij concerten in kleiner verband. 


In de sociologie studeert zij cum laude af met een onderzoek naar liefhebbers van klassieke muziek bij het Sociaal en Cultureel Planbureau. Interesse in publieksbereik en het vinden van nieuwe doelgroepen voor klassieke muziek blijft. Haar kennis komt haar goed van pas bij haar werk als adviseur en initiator van verschillende projecten. Ze is adviseur bij het Fonds Podiumkunsten, maakte met de HGO Rebels baanbrekende voorstellingen in wisselende concertvormen en geeft met het Cascata Strijktrio workshops en trainingen aan bedrijven.